Altoptronic

Tekniken för skyddsjakt

En stor del av det arbete som gör i vår miljö är det arbete som utförs med skyddjakt på djur. Ett av de djur där skyddsjakten blivit en väldigt stor fråga som sträcker sig brett över hela landet är jakten på varg. En hel del teknik används för att utföra denna skyddsjakt.


Vargfrågan är en stor fråga som påverkar många, och det kommer ständigt nya beslut om vad som ska göras. I DT.se kunde vi nyligen läsa om hur två vargar blev skjutna efter beslut från Naturvårdsverket om skyddsjakt. Vargarna hade bildat revir söder om Idre, och de sköts ihjäl från helikopter. Ska man skjuta varg från en helikopter behövs det riktigt bra och innovativ utrustning, som kikarsikten från Active Outfit.


Naturvårdsverket är dock inte alltid så fast i sina beslut som kan tros, vilket man märker när man börjar följa nyhetsbevakningen. Här är ett exempel som nyligen kom upp, som handlar om Junselevargen. Den 13 februari publicerade SvD en artikel som berättade att det skulle hållas skyddsjakt på Junselevargen då det fanns en risk för att vargen skulle riva samernas renar. Junselevargens tidigare hane sköts och hon har flera gånger flyttats söderut men alltid återkommit till sitt revir. Men bara ett tag efter, närmare bestämt den 14 april, publicerade Västerbottenskuriren en artikel om Junselevargen som i stället berättade om att Naturvårdsverket gett avslag på ansökan om skyddsjakt på vargen då de bedömer sannolikheten för att skada ska uppstå som låg.

I slutet av mars lämnade Vilhelmina södra sameby in en skyddsjaktsansökan angående vargparet i Junsele. Bakgrunden är att vargarna ska ha ställt till stor skada för rennäringen, skriver allehanda.se.

Det verkar då som att man inte behöver dra fram någon avancerad jaktutrustning för att ta kål på dessa vargar.