Altoptronic

Laga din mobil

Att reparera mobiltelefoner har blivit hett. I kölvattnet av miljöproblem som engagerar allt fler och tar större plats i debatten har frågor om mobiltelefonernas livslängd och användbarhet aktualiserats. Det har också gjort att det blivit billigare att laga smartphones och annan elektronik.

Miljöproblemen har fått allt större uppmärksamhet de senaste åren. Med det följer en ökande debatt om olika metoder för att förminska vårt avtryck på den. Med tanke på att mobiltelefoner är så vanliga är det inte konstigt att det pratas också om dem. Det har bland annat lett till att det blivit enklare att till exempel byta glas på iPhone istället för att köpa ny - det kostar inte heller multum att reparera en mobiltelefon längre. Att laga mobiltelefonen istället för att köpa en ny:

  • Sparar viktiga resurser såsom tungmetaller med mera
  • Sparar pengar åt dig då du slipper köpa en helt ny mobiltelefon
  • Gör att du slipper krånglet det innebär att skaffa ny mobil

Vissa skulle säga att mobiltelefoner, surfplattor och datorer under några års tid har utvecklats till att bli alltmer rena förbrukningsvaror. Exempelvis är den genomsnittliga livslängden för en smartphone lite drygt ett och ett halvt år. Det är en ganska kort livstid för en produkt som innehåller såpass många olika miljöfarliga ämnen och som är otroligt resurskrävande att tillverka.

Tungmetaller

Till exempel innehåller en smartphone tungmetaller som är både farliga och dyra att utvinna. En vanlig smartphone tillverkas inte heller i ett enda land utan innehåller komponenter som tillverkats i ett flertal fabriker runt hela världen. Det betyder i runda slängar, om man räknar in alla komponenter var och en för sig, så har din smartphone färdats flera varv runt jorden när du till slut köper den.

Förutom att reparera mobilen om den är trasig finns det andra knep du kan ta till för att få den att hålla längre. Till exempel kan du se till att aldrig låta laddningen sjunka under 60 procent. Det menar de flesta experterna är den gräns du ska hålla dig över för att förlänga livslängden på ditt batteri. Se också till att genomföra regelbundna städningar bland dina appar, en städat mobil presterar bättre och mer resurssnålt.