Altoptronic

Enkelt att spara energi

Att spara energi hemma är enkelt, det handlar om att inte slösa och vara noggrann med att stänga av sina apparater, släcka lampor och dra ur sladdar – men många tror att detta är krångligare än vad det faktiskt är och därför vill vi dela med oss av några smarta och enkla sätt att spara enkelt.

 

”Uttrycket ”många bäckar små” är ganska utslitet, men när det gäller att spara energi i hemmet har det aldrig varit mer aktuellt.” läs mer här.

 

Citatet oven kommer från hus- och hemtidningen Vi i villa och handlar om hur man med små medel kan spara både energi och pengar på att tänka smart i hemmet. En så enkel sak som att dra upp persiennerna en solig dag värmer upp rummen helt naturligt och gör att du inte alls behöver ha så många grader uppvridna på elementen. Så ett smart tips att börja med är att testa detta, det kommer märkas både på värmen i hemmet och på din energikostnad varje månad eftersom att den kommer sänkas. Skulle räkningen motförmodan inte minska kan det vara dags att se över hur du värmer upp ditt hem och kanske rent av byta uppvärmning, något vi tidigare tipsat om. Annat som också spar energi är att ha frysen full av mat, då kyler varorna varandra och du kommer inte behöva handla mat lika ofta vilket också är en kostnad att tänka på – maten finns istället att plock från i frysen.

 

Slöseri är vi bra på

 

Något vi människor är rätt duktiga på är att slösa genom att använda mer än vad vi egentligen behöver, oavsett vad det handlar om. Till exempel en sådan sak som att ta en för stor kastrull på en liten spisplatta kan ställa till det, välj istället en medelstor kastrull eller välj en större platta det sparar energi. Och precis likadant är det med att lämna lamporna på. Bara för att vi någon gång för hundra år sedan fick itutat i oss att vi slösar energi genom att tända och släcka våra lampor behöver det inte betyda att det är så idag. Med lågenergilampor slösar man knappt alls, men för den sakens skull ska man inte lämna lamporna på – ta för vana att släcka efter dig när du lämnar ett rum!