Altoptronic

E-handel för miljöns skull

Om vi köpte fler saker på nätet skulle vi kunna förbättra miljön. Fast vad det handlar om är inte att vi ska köpa fler saker egentligen, för mer konsumtion av prylar är inte vad som kommer att rädda den här planeten. Det handlar istället om att köpa det vi behöver, vare sig det är djurfoder, toalettpapper eller byggmaterial, på nätet istället för på en stormarknad utanför stan.

Den energimängd per vara som går åt för att transportera hem varorna från affären är nämligen många gånger större än den mängd som går åt för att transportera varan till affären. Om vi istället beställer varorna på nätet blir transporterna mer effektiva, eftersom många varor körs till samma uthämtningsställe. Att vi som konsumenter sparar tid är bara ytterligare en bonus.

Det mesta går idag att handla på nätet. Framför allt är e-handeln med kläder stor, trots att man inte kan prova kläderna innan man bestämmer sig. Dagligvaror som mat finns det allt fler som säljer på internet, och där vet man ju för det mesta vad man vill ha. Detsamma gäller djurfoder, som ju hunden eller katten ändå inte får möjlighet att provsmaka före köpet. Vet man vad ens husdjur föredrar är det enkelt att köpa samma sak igen.