Altoptronic

Akut vattenbrist i São Paulo, Brasilien

I Brasiliens största stad São Paulo i Sydamerika råder akut vattenbrist och den svåra torkan har gjort att staten nu fått hota med att utfärda böter för att minska vattenslöseriet.

Vi har tidigare skrivit om hur viktigt det är att spara på våra resurser och den viktigaste resursen som vi har är vatten – och just nu råder det svår brist på den varan i Brasiliens största stad São Paulo vilket gör att hela 20 miljoner invånare måste spara ordentligt. Vanligtvis brukar staden hämta sitt vatten från en närliggande sjö, men eftersom att januari, som vanligtvis är en regnperiod, varit torrlagd har sjön där vattnet hämtas nästan torkat ut helt och hållet. Och det är de fattigaste som drabbas hårdast.

Tillgång till vatten två dagar i veckan

I Helsingborgs Dagblad skriver man att det inte råder några som helst om att detta är den värsta torkan någonsin i Brasilien och att detta kan komma att drabba landet hårt – framförallt landets fattiga. I till exempel den fattiga förorten Pimentas har myndigheterna valt att stänga av vattnet för att se till så att man verkligen sparar vatten och man släpper bara på kranvattnet 1-2 gånger i veckan. För Cantareira-systemet, som varit São Paulos vattenkälla och försörjde nästan 10 miljoner människor i staden med vatten, har endast kvar omkring 5 procent av sin ursprungliga volym. Andra vattentäkter i regionen har vattennivåer som är mindre än fyra procent och den största av Rio de Janeiros vattentäkter Paraibuna sinade helt i januari. Men ännu har inga landsomspännande åtgärder införts men vattenbolaget Sabesp som försörjer São Paulos invånare har sänkt trycket i delar av vattennätet spara på vattnet. Men konsekvensen av detta är att flera hushåll blir utan vatten under fler dagar i sträck – framförallt uppe i berg och sluttningar där stadens allra fattigaste invånare bor.